środa, 31 lipca 2013

Naturalne mleczko pszczele - najwspanialszy produkt pszczelarstwa

Więcej o mleczku pszczelim znajdą Państwo na stronie:

Mleczko pszczele należy do produktów pasiecznych wykazujących zarówno właściwości odżywcze jak i biotyczne , co uzasadnia jego bogaty skład. W medycynie ludowej produkt ten znany był od bardzo dawna. Obecnie badania naukowe jak i kliniczne  umożliwiają przyznanie racji ludowym uzdrowicielom co do jego niezwykłych właściwości.

Mleczko pszczele jest produkowane przez gruczoły gardzielowe młodych pszczół-robotnic od 5 do 14 dnia życia. Ma konsystencje gęstej śmietany, jest koloru białego z perłowym odcieniem. Posiada specyficzny , lekko kwaśny smak. Mleczkiem pszczelim karmione są wszystkie larwy w rodzinie pszczelej do 3 dnia życia, a larwy, z których powstają matki pszczele - do 5 dnia życia i to w obfitej ilości.
Mleczko pszczele powoduje że  z tych samych jaj mogą powstać pszczoły - robotnice i matki,że matka pszczela żyje 4-6 lat a robotnica 30-35 dni .Matki pszczele przez całe swoje życie karmione są mleczkiem pszczelim.

W mleczku stwierdzono ponad dwadzieścia makro i mikro elementów, m.in. miedź, magnez, potas, fosfor, żelazo, siarkę, mangan, nikiel, kobalt, krzem, chlor, bizmut, arsen. Ponadto mleczko  zawiera 24 aminokwasy, enzymy, inhibiny, hormony ( szczególnie wzrostowy ).
Mleczko jest skarbnicą witamin. Poza tym posiada właściwości bakteriostatyczne.

Wykazuje działanie wzmacniające, usuwa zmęczenie, podwyższa efektywność pracy. Polepsza samopoczucie i koncentracje.
Mleczko pszczele reguluje procesy przemiany materii.

Znalazło również zastosowanie w leczeniu schorzeń sercowo - naczyniowych oraz stanów zapalnych woreczka żółciowego, trzustki, wątroby oraz jelita grubego.

Skutecznie obniża poziom glukozy we krwi.

U chorych w podeszłym wieku mleczko pszczele poprawia apetyt, polepsza pamięć i wzrok.Obniża poziom cholesterolu w surowicy oraz wyraźnie obniża ciśnienie krwi.

Mleczko pszczele stosowane jest także w leczeniu  niewydolności nerek i nadnerczy.

Stosowane jest jako preparat wspomagający w terapii przeciwnowotworowej, jak również w leczeniu stanów zapalnych krtani, gardła, oskrzeli i płuc.

Mleczko pszczele znalazło również zastosowanie w leczeniu  schorzeń dermatologiczych, reumatycznych i okulistycznych.Stosuje się  je w leczeniu trudno gojących się ran, odleżyn, oparzeń i wrzodów.

Znacznie poprawia stan w reumatoidalnym zapaleniu oraz zesztywniającym zapaleniu stawów kręgosłupa. Skutecznie przeciwdziała artretyzmowi oraz chorobom polegającym na odkładaniu się kwasu moczowego i jego soli w stawach.

Więcej o mleczku pszczelim znajdą Państwo na stronie:


DAWKOWANIE:
Osoby dorosłe – 1 szpatułka na dobę przez 1 miesiąc .
Przed kolejną kuracją należy zrobić 6 mies. przerwę

Przechowywanie:
w temp -15 do -20 stopni Celsjusza przez okres 2 lat,
w lodówce (-5 do -8 stopni Celsjusza)   6 miesięcy,
w temp. pokojowej - 2 miesiące. 

Więcej o mleczku pszczelim znajdą Państwo na stronie:
 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz