Jakie są właściwości biologiczne miodu
i jak wpływają one na nasze zdrowie? Ten złoty eliksir nie tylko pomaga
organizmowi walczyć z drobnoustrojami, pobudza układ odpornościowy i
poprawia trawienie, ale także konserwuje żywność, a nawet… leczy rany.
Walczy z drobnoustrojami
Aktywność antydrobnoustrojowa jest najwcześniej poznaną i najlepiej zbadaną aktywnością biologiczną miodu. Na jej wyjątkową skuteczność składa się wiele czynników, które skutecznie współdziałają i hamują rozwój szkodliwych mikroorganizmów. - Do czynników fizycznych zalicza się wysokie ciśnienie (dzięki dużej zawartości cukrów) oraz niskie pH (zawdzięczane kwasom organicznym).
- Czynnikami biologicznymi są substancje nazywane inhibinami. Są to m.in. oksydaza glukozy, dzięki której powstaje nadtlenek wodoru oraz lizozym i apidycyna.
- Czynnikami chemicznymi są substancje pochodzące z nektaru i spadzi, a są to: terpeny, garbniki katechinowe, flawonoidy i kwasy organiczne.
Konserwuje żywność
Jedną z najwcześniej poznanych właściwości miodu była zdolność konserwacji żywności. W miodzie znajdują się bowiem substancje konserwujące,
takie jak α-tokoferol, kwas askorbinowy, flawonoidy i inne fenole oraz
enzymy (między innymi oksydaza glukozy, katalaza i peroksydaza).
Leczy rany
Właściwości przeciwutleniające miodu wraz działaniem antybiotycznym oraz regeneracyjnym
w stosunku do tkanek wykorzystywane są w leczeniu wielu ran od wielu
tysięcy lat. Bogaty skład miodu wpływa na funkcjonowanie organizmu, gdyż
usprawnia jego procesy fizjologiczne, psychiczne i zdolności umysłowe.
Pobudza układ odpornościowy
Miód pobudza układ odpornościowy, ponieważ zwiększa syntezę przeciwciał i wzmaga zdolność fagocytarną makrofagów. Poprawia to ogólną odporność organizmu na czynniki biologiczne i chemiczne, zagrażające zdrowiu.
Poprawia trawienie
Zawarte w miodzie enzymy, kwasy organiczne i sole minerale poprawiają trawienie i wykorzystanie przyjmowanych pokarmów. Cukry proste,
będące głównym składnikiem miodu, wchłaniane są już w początkowych
odcinkach przewodu pokarmowego. Glukoza stanowi bezpośrednie źródło
energii, natomiast fruktoza odkładana jest w postaci glikogenu – rezerwy
energetycznej organizmu. Pomaga to w przywracaniu właściwej masy ciała u
osób niedożywionych, a osobom ciężko pracującym fizycznie i umysłowo
dodaje siły i zmniejsza zmęczenie. Ponadto cukry te wzmagają metabolizm
tkanek i odżywiają komórki wątrobowe – poprawiają ich właściwości
ochronne i detoksykacyjne.
Każdy miód jest inny!
Mimo iż skład wszystkich miodów można podstawić do ogólnego schematu, produkty te różnią się zarówno właściwościami organoleptycznymi, fizykochemicznymi, składem chemicznym jak i aktywnością biologiczną.
Powoduje
to nieco inne właściwości i wskazania lecznicze poszczególnych odmian
miodów, a właściwy dobór może mieć kluczowe znaczenie w skuteczności
terapii takich schorzeń jak: choroby układu sercowo-naczyniowego,
oddechowego, pokarmowego oraz wydalniczego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz