- W grobowcach faraonów znajdowano miód nadający się do spożycia.
- Aby wytworzyć 1 kg miodu, pszczoły muszą przysiąść około 4 miliony razy na kwiatach lub liściach, przy czym jedna pszczoła w ciągu całego swojego życia produkuje mniej więcej jedną łyżeczkę miodu. W zależności od gatunku rośliny (pożytku),
z której pszczoły zebrały pyłek, miody różnią się od siebie
konsystencją, barwą, zapachem i smakiem. Od tej ciężkiej pracy
wykonywanej przez pszczoły pochodzi powiedzenie: Pracowity jak pszczoła.
- W niektórych rejonach (na przykład na Kaukazie, w Nowej Zelandii) występują rzadkie, trujące odmiany miodu. Ich szkodliwość wynika z właściwości nektaru. Typowym przykładem rośliny o trującym nektarze jest azalia pontyjska. Zatrucie takim miodem, mimo ciężkiego przebiegu, jest niegroźne dla życia i mija po kilkunastu godzinach. W smaku nie różnią się specjalnie od normalnego miodu.
wtorek, 16 kwietnia 2013
Pszczele ciekawostki
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz