Pierzga pszczela to niezwykła mieszanka miodu,
pyłku oraz mleczka pszczelego. Z tych trzech składników pszczoły ubijają
swoistą masę i składają ja w komórkach pszczelich zabezpieczając ją
miodem. Właśnie dzięki temu pierzga ulega fermentacji beztlenowej, co
zapewnia jej konserwację i łatwiejsze przyswajanie. Tak powstała pierzga
jest odporna na oddziaływanie bakterii i grzybów.
Pierzga zawiera trochę mniej białka i tłuszczu, co pyłek, ale
więcej cukrów. Jest także źródłem witaminy K oraz kwasu mlekowego.
Dodatkowym atutem jest fakt lepszego i szybszego przyswajania tych
składników przez organizm. Wynika to ze specyficznego sposobu jej
powstawania – wspomnianej już wcześniej fermentacji mlekowej.
Pierzga pszczela jest dobrze znana i ma szerokie zastosowanie w apiterapii,
czyli dziedzinie medycyny naturalnej badającej wpływ wyrobów pszczelich
na organizm ludzki. Pomaga w wielu problemach zdrowotnych:
- wpływa na zwiększenie zwiększenie odporności organizmu
- ułatwia regenerację organizmu po operacjach i przebytych zawałach
- wzmacnia układ nerwowy, a tym samym znajduje zastosowanie w leczeniu depresji
- korzystnie wpływa również na układ pokarmowy – szczególnie przy wrzodach
- pomocna jest w leczeniu biegunek i zaparć
- wzmaga apetyt
- reguluje przemianę materii
- zwiększa liczbę czerwonych ciałek we krwi i poziom żelaza (a więc zapobiega wystąpieniu anemii)
- jest znana z tego, że wzmacnia organizm, dostarcza mu potrzebnych aminokwasów i witamin
- wspomaga leczenie farmaceutykami – np. w: chorobie wrzodowej żołądka, schorzeniach gruczołu krokowego (prostaty) oraz leczeniu stanów przedzawałowych, choroby alkoholowej, kataru siennego, astmy itp.
- jest stosowana w stanach zapalnych jamy ustnej i w okresach silnego narażenia organizmu na bakterie i grzyby
Nie należy tez zapominać o tym, że pierzga pszczela
znajduje zastosowanie również w kosmetyce. Przede wszystkim pierzga
działa bardzo dobrze na regenerację skóry, poprawia jej elastyczność,
likwiduje zmarszczki oraz rozstępy powstałe po intensywnej diecie
odchudzającej. Jej wielką zaletą jest również to, że jest lepiej
przyswajalna przez organizm niż pyłek kwiatowy.
Warto spróbować pierzgi i poznać jej lecznicze działanie!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz