poniedziałek, 29 kwietnia 2013

Pyłek kwiatowy - skąd się bierze, na co się go stosuje?

Pyłek kwiatowy, to cudowne białko,
po nim wspaniałe robi mi się ciałko,
bo on zawiera te dla zdrowia cuda,
które naturze zgromadzić się uda.


 

Pyłek pszczeli nazywany często pyłkiem kwiatowym stanowi kompozycję wielu ważnych dla organizmu człowieka składników odżywczych. Powstaje w pylnikach roślin nasiennych w postaci ziarenek o wymiarach 2,5 - 250 μm, różniących się kształtem, barwą, wielkością i ciężarem w zależności od gatunku rośliny.
Zbieraniem pyłku zajmują się pszczoły zbieraczki. Mak, kukurydza i łubin należą do roślin, z których pszczoły zbierają wyłącznie pyłek. Z innych miododajnych roślin zbierają zarówno pyłek kwiatowy, jak i nektar. Pszczoły zbieraczki mieszają pyłek ze śliną oraz nektarem i w postaci tzw. obnóży przenoszą do ula i składają w komórkach plastra. Młode pszczoły wzbogacają go następnie  liną i miodem, rozdrabniają i ubijają. Ubity w komórkach plastra zasklepiany jest miodem  i woskiem. W zasklepionej komórce plastra następuje fermentacja beztlenowa w wyniku, której wytwarzany jest konserwujący pyłek kwiatowy kwas L-mlekowy. Tak spreparowany nazywany jest pierzgą i stanowi podstawowe źródło białka dla rozwijającej się rodziny pszczelej. Jest ponadto źródłem substancji odżywczych i mineralnych, wykorzystywanych przez robotnice do produkcji mleczka pszczelego.
W ciągu jednego roku od jednej rodziny pszczelej uzyskuje się od 1 do 7 kg pyłku. Może on być w części przechwytywany przez pszczelarza przy użyciu poławiaczy pyłku. Świeżo pozyskany jest nietrwały ze względu na dużą zawartość wody i należy go konserwować, np. poprzez suszenie w temperaturze pokojowej bez  dostępu promieni słonecznych. Stosuje się też zamrażanie, liofilizację, mieszanie z miodem lub cukrem.
 

Pyłek kwiatowy jest produktem bardzo bogatym w biologicznie aktywne substancje. W ziarnach pyłku  pochodzących z różnych gatunków roślin stwierdzono obecność ponad 200 substancji. Do zasadniczych grup związków należą białka i aminokwasy, flawonoidy, węglowodany, lipidy i kwasy tłuszczowe, enzymy i  koenzymy, witaminy oraz sole mineralne. Z tego względu nazywa się go często cudowną odżywką.


Co to jest i skąd się bierze?
To produkt roślin, kapsułka życia szukająca drugiej połowy. Zbierany przez pszczoły trafia do ula w postaci tzw. "obnóży". Czysty, doskonały, zdrowy.

Co zawiera?
Pyłek kwiatowy stanowi on doskonałe źródło witamin, mikroelementów, biopierwiastków, białka i enzymów. Niemal doskonała skarbnica potrzebnych każdemu składników.

Dlaczego miałbym jeść pyłek kwiatowy i na co działa?
Dla zdrowia. Pyłek kwiatowy zmniejsza skutki wyczerpania, stresu i wzmożonego wysiłku fizycznego. Wspomaga leczenie białaczki, anemii i chorób przewodu pokarmowego. Oczyszcza wątrobę, łagodzi bóle menstruacyjne i jest stosowany w leczeniu przerostu gruczołu krokowego. Z powodzeniem zastępuje syntetyczne odżywki stosowane przez sportowców, nie powodując przy tym skutków ubocznych.

Jestem zdrowy, więc czy pyłek kwiatowy jest mi potrzebny?
Tak, potrzebujesz jego łatwo przyswajalnych składników. Nawet, gdy jesteś zdrowy, żyjesz szybko, dynamicznie, walczysz w miejskiej dżungli o pozycję, pracę, utrzymanie rodziny, zdrowie, siły i potencję. Może uczysz się intensywnie, albo dojrzewasz i zużywasz wiele energii. Nie tylko energii- również to, co zawiera pyłek kwiatowy. Ale słabo to uzupełniasz, bo współczesne produkty żywnościowe zawierają ich mało. Twoja dieta potrzebuje unikalnych komponentów, które łatwo przyswoisz. Pyłek Ci ich dostarczy.

Czy ktoś w szczególności powinien go stosować?
Tak. Oczywiście chorzy, cierpiący na wspomniane dolegliwości. Ale również osoby prowadzące dynamiczny tryb życia, rekonwalescenci, sportowcy, kobiety w ciąży i karmiące, dzieci w okresie wzrostu i dojrzewania, a także osoby starsze- nasi kochani rodzice, dziadkowie.

Dlaczego pyłek a nie syntetyczne odżywki?
Bo pyłek kwiatowy człowiek spożywał od milionów lat, jeszcze nim naprawdę stał się człowiekiem- podkradał go z gniazd dzikich pszczół (pierzgę) i zjadał. Często i regularnie- aż ewolucja dopasował nasz przewód pokarmowy do tego pokarmu. Dlatego tak dobrze przyswajamy jego składniki.

Ile i jak powinienem go spożywać?
Zaleca się spożywanie pyłku w ilości dwie- trzy łyżeczki od herbaty dziennie (dorośli). Pyłek można spożywać bezpośrednio, lub jako dodatek do kefiru, mleka, itd. Przeciwwskazaniem jest uczulenie na pyłki.



1 komentarz:

  1. CASINO HOTEL & CASINO HOTEL & CASINO LAS VEGAS, NV
    Looking for the best Casino 파주 출장안마 Hotel and Casino Hotel in Las Vegas? Compare reviews, photos & 보령 출장마사지 cheap rates for 광양 출장안마 CASINO 익산 출장안마 HOTEL & CASINO HOTEL & CASINO LAS VEGAS in  Rating: 8.5/10 · ‎8 votes · 포항 출장마사지 ‎Price range: $

    OdpowiedzUsuń